Onze tuin
De plek
Biotuin Dijklandhoeve is een jonge fruittuin (opgericht in 2019) en gevestigd op de boerderij Dijklandhoeve, tussen de wijken Holtenbroek, Stadshagen en Aa-landen, in Zwolle. Het gebied Dijklanden wordt al eeuwenlang bebouwd door boeren. Op deze prachtige plek vlak naast de rivier het Zwarte Water vormt de Dijklandhoeve, met daarin de Biotuin, de Bloementuin Zwolle en de boerderijwinkel een geliefde groene oase voor de stadsbewoners. Via het pad langs de bloementuin en fruittuin lopen en fietsen vele Zwollenaren en vakantiegangers het ‘Rondje Zwolle’ of brengen ze een bezoekje aan het vlakbij gelegen ‘Westerveldse bos’ en de dijk.
De tuin
Biotuin Dijklandhoeve is gevestigd op 0,66 hectare grond. Op de tuinderij verbouwen wij biologische groente en zachtfruit. Daarnaast kweken wij zelf een grote verscheidenheid aan biologische moestuinplantjes op voor particulieren en de wederverkoop.
Het moestuinplantgoed is te koop via onze verkooppunten op de Dijklandhoeve en bij Park de Wezenlanden. Groente en fruit liggen in de schappen van biologische supermarkten en boerderijwinkels in Zwolle.


Variatie in plaats van monocultuur
Biotuin Dijklandhoeve teelt voor 90% (zacht) fruit. Dat zijn aardbeien, bramen, frambozen, zwarte bessen, rode aalbessen, witte aalbessen, kruisbessen, kiwibessen, Japanse wijnbessen, kersen, pruimen, appels, peren, hazelaars, abrikozen, rabarber, blauwe bessen, roze blauwe bessen, jostabessen en druiven met daaronder nog verschillende soorten. Om de diversiteit en het aanbod biologisch fruit uit Zwolle nog groter te maken werd in 2023 en 2024 geïnvesteerd in additionele 153 struiken en 59 bomen
Ook nieuw sinds 2024, de kruidentuin. In verhoogde bakken staan tot nu toe tijm, oregano, citroenmelisse, bieslook, munt, rozemarijn, kamille, peterselie en salie.
Uit Zwolle voor Zwollenaren
Verkooppunten zijn Boerderijwinkel Dijklandhoeve, Ekoplaza, Odin, De Stadsboer en de biologische vrijdagmarkt in Zwolle. Een klein deel gaat naar het fantastische project BioKiosk van Perron 1 op het station in Kampen.
Vervoer zonder emissie uitstoot
Biotuin Dijklandhoeve levert alle bestellingen op de fiets. De afzetplekken zitten in en om het stadscentrum heen. Vanuit de locatie aan de Luttekeweg zijn deze goed te bereiken.
Natuureducatie en Schoolmoestuin
Biotuin Dijklandhoeve dient als plek voor natuur- en schooltuinlessen van basisschool De Twijn maar ook als vertrekpunt om deze lessen bij andere scholen en aanverwante inrichtingen in en om Zwolle te kunnen geven.
De scholieren van het Speciaal Onderwijs De Twijn uit de Aa-landen hebben in de winter van 2023/2024 de basis gelegd voor hun nieuwe schooltuin van zo’n 200 m². In de omheinde schooltuin hebben die kinderen zelf plantenbakken in verschillende hoogtes en formaten gebouwd die aan de fysieke behoefte van de leerlingen voldoen. Naast de bakken voor het telen van groenten en fruit hebben we compostbakken, watertonnen, een insectenhotel, een compostwormenbak, verhoogde planttafels en speciale picknicktafels geplaatst. We hebben bomen en struiken geplant en bloembollen voor voorjaarbloeiers geplant voor de insecten. De paden van de tuin zijn bedekt met houtsnippers en rijplaten waardoor de tuin ook voor rolstoelen goed toegankelijk is.
Voor de natuur- en schooltuinlessen heb ik naast een uitgebreide zelfstudie ook bijscholingsmaatregelen genomen. Zo heb ik in 2023 het twee daagse IVN-training ‘Natuur- en duurzaamheidseducatie – Maak meer impact met Hoofd-Hart-Handen’ gevold en in het voorjaar 2025 de opleiding van IVN en Velt tot moestuincoach succesvol afgerond.




Biodiversiteit op de Biotuin
Om wilde dieren en insecten meer leefruimte te geven op de Biotuin hebben wij in 2023 een steenuilenkast gebouwd en opgehangen. Recent hebben wij samen met De Twijn vier egelhuisjes gebouwd en geplaatst en een enorm insectenhotel op de schooltuin gevuld.
Naast deze ‘gebouwde’ leefruimte beschikt Biotuin Dijklandhoeve ook over twee windsingels van in totaal bijna 100 meter lengte. Deze brede stroken zijn beplant met inheemse bomen en struiken en bieden bijvoorbeeld plek voor rupsen om te overwinteren of vlinders om hun eitjes erop af te leggen. Dat is dan ook de reden waarom de windsingels niet onderhouden worden. Wij maken het hier niet onkruidvrij of schoon en mooi. Hier mogen distels en brandnetels groeien, blijven plantenresten liggen en worden uitgebloeide bloemen niet afgeknipt.
Sinds 2024 werkt Biotuin Dijklandhoeve samen met twee leden van de vlinderstichting. Zij komen in de zomermaanden één keer per maand alle insecten inventariseren en tellen. Dit gebeurd om een beter beeld te krijgen van de insecten ter plekke en om advies voor bijvoorbeeld beplanting te verkrijgen. Veel insecten (en vlinders) hebben een bepaald soort gewas nodig om hun eitjes op af te leggen. Wanneer duidelijk is welke vlinders in mindere mate vertegenwoordigd zijn kan door een gerichte beplanting hierop invloed genomen worden.
Een stuk uit de bevindingen van 2024: ‘Een leuke variatie in insectensoorten op een vrij klein gebiedje: 10 soorten (zweef)vliegen, 8 soorten bijen, hommels etc. en 14 soorten vlinders, inclusief nachtvlinders en micro’s. Meest waargenomen soorten na de honingbij: gewone pendelvlieg, akkerhommel en aardhommel, bont en bruin zandoogje en gamma-uil.

Tuinder Anne
Ik ben niet opgeroeid op een boerderij, maar wel in een meerdere generatiehuis met grote tuin die naast een ruime moestuin ook vol met fruitbomen en -struiken stond. Alles voor de zelfverzorging, want ja, dat was in de tijd van mijn grootouders heel normaal.
In bomen klimmen, helpen met oogsten en verwerken vond ik toen al leuk. Onkruid wieden daarentegen vond ik verschrikkelijk saai en was ook altijd heel snel weg als dat op de planning stond. Gelukkig is dat inmiddels veranderd.
Ondanks dat ik het in de natuur heerlijk vond koos ik later toch voor een bedrijfskundeopleiding, wel op de Agrarische Hogeschool. Een brede basis waar je veel kanten mee op kunt leek me het verstandigste. In de daaropvolgende jaren werkte ik in sales en marketing, als event coördinator en winkelmanager maar de droom van een eigen boerderijtje bleef groeien. Maar hoe beginnen, als je ouders geen boeren zijn of je thuis geen lap grond tot je beschikking hebt?
De coöperatie de Zwolse Stadslanderijen bood de oplossing. Op de locatie Dijklandhoeve zijn een aantal agrarische bedrijven gevestigd, waaronder ook een fruitteeltbedrijf dat in 2022 een opvolger zocht. Na een nachtje erover te slapen naam ik contact op en ‘the rest is history’. Sinds februari 2023 ben ik trotse eigenaresse van de biologische tuinderij waar ik samen met de vrijwilligers elke dag honderden struiken, bomen en plantjes verzorg, zodat jullie ook dit jaar weer heerlijk verse groente en fruit kunnen genieten.
Moestuinplantgoed
Bij Biotuin Dijklandhoeve in Zwolle kun je terecht voor al je verse moestuinplanten, kruidenplanten, theeplanten, aardbeien, frambozen en bramen. Alle moestuinplanten zijn met biologisch zaadgoed zelf opgekweekt en biologisch gecertificeerd. Ook de vaste planten zijn 100% biologisch.


Biologische tuinderij
De producten van Biotuin Dijklandhoeve zijn allemaal biologisch. Proef en beleef de pure smaak van de natuur.
Biologische landbouw is een landbouwvorm die nadrukkelijk rekening houdt met de milieueffecten. Daarbij worden geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemodificeerde organismen gebruikt. Biotuin Dijklandhoeve is biologisch gecertificeerd door Skal. Het actuele bio-certificaat kun je downloaden via de link in de footer.