Onze tuin

De plek

Biotuin Dijklandhoeve is een jonge fruittuin (opgericht in 2019) en gevestigd op de boerderij Dijklandhoeve, tussen de wijken Holtenbroek, Stadshagen en Aa-landen, in Zwolle. Het gebied Dijklanden wordt al eeuwenlang bebouwd door boeren. Op deze prachtige plek vlak naast de rivier het Zwarte Water vormt de Dijklandhoeve, met daarin de Biotuin, de Bloementuin Zwolle en de boerderijwinkel een geliefde groene oase voor de stadsbewoners. Via het pad langs de bloementuin en fruittuin lopen en fietsen vele Zwollenaren en vakantiegangers het ‘Rondje Zwolle’ of brengen ze een bezoekje aan het vlakbij gelegen ‘Westerveldse bos’ en de dijk.

De tuin

Biotuin Dijklandhoeve is gevestigd op 0,66 hectare grond. Op de tuinderij verbouwen wij biologische groente en zachtfruit. Daarnaast kweken wij zelf een grote verscheidenheid aan biologische moestuinplantjes op voor particulieren en de wederverkoop.

Het moestuinplantgoed is te koop via onze webshop. Groente en fruit liggen in de schappen van biologische supermarkten en boerderijwinkels in Zwolle.

Tuinder Anne

Ik ben niet opgeroeid op een boerderij, maar wel in een meerdere generatiehuis met grote tuin die naast een ruime moestuin ook vol met fruitbomen en -struiken stond. Alles voor de zelfverzorging, want ja, dat was in de tijd van mijn grootouders heel normaal.

In bomen klimmen, helpen met oogsten en verwerken vond ik toen al leuk. Onkruid wieden daarentegen vond ik verschrikkelijk saai en was ook altijd heel snel weg als dat op de planning stond. Gelukkig is dat inmiddels veranderd.

Ondanks dat ik het in de natuur heerlijk vond koos ik later toch voor een bedrijfskundeopleiding, wel op de Agrarische Hogeschool. Een brede basis waar je veel kanten mee op kunt leek me het verstandigste. In de daaropvolgende jaren werkte ik in sales en marketing, als event coördinator en winkelmanager maar de droom van een eigen boerderijtje bleef groeien. Maar hoe beginnen, als je ouders geen boeren zijn of je thuis geen lap grond tot je beschikking hebt?

De coöperatie de Zwolse Stadslanderijen bood de oplossing. Op de locatie Dijklandhoeve zijn een aantal agrarische bedrijven gevestigd, waaronder ook een fruitteeltbedrijf dat in 2022 een opvolger zocht. Na een nachtje erover te slapen naam ik contact op en ‘the rest is history’. Sinds februari 2023 ben ik trotse eigenaresse van de biologische tuinderij waar ik samen met de vrijwilligers elke dag honderden struiken, bomen en plantjes verzorg, zodat jullie ook dit jaar weer heerlijk verse groente en fruit kunnen genieten.

Moestuinplantgoed

Bij Biotuin Dijklandhoeve in Zwolle kun je terecht voor al je verse moestuinplanten, kruidenplanten, theeplanten, aardbeien, frambozen en bramen. Alle moestuinplanten zijn met biologisch zaadgoed zelf opgekweekt en biologisch gecertificeerd. Ook de vaste planten zijn 100% biologisch.

Via de webwinkel kun je het plantgoed bestellen, afrekenen en ophalen op bij Biotuin Dijklandhoeve of bij één van de afhaalpunten in Zwolle.

Biologische tuinderij

De producten van Biotuin Dijklandhoeve zijn allemaal biologisch. Proef en beleef de pure smaak van de natuur.

Biologische landbouw is een landbouwvorm die nadrukkelijk rekening houdt met de milieueffecten. Daarbij worgen geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemodificeerde organismen gebruikt. Biotuin Dijklandhoeve is biologisch gecertificeerd door Skal. Het  actuele bio-certificaat kun je downloaden via de link in de footer.

Winkelwagen
Scroll naar boven